måndag 30 maj 2011

Härliga måndag

Idag har vi äntligen haft fint väder här. Solen har visat sig mest hela dagen fast Hasse varit ledig. Han brukar annars säga att det regnar när han är ledig och solen skiner när han ska arbeta. Oturen vände idag.
När jag kom hem drog jag på det nya löparstället och sprang ut på en runda. Hasse följde med på cykel för att mäta rundan. Vi visste inte hur lång den var eftersom det inte är en runda vi brukar springa. Jag gillar den dock för det är en svinfri runda. Alltså inga vilda grisar som kan få rackarspel och börja jaga mej. Rundan visade sej vara 6,1 km. Jag gick nog 300-400 meter sammanlagt i två omgångar. Allt som allt tog det 45 minuter. Så fort har det inte gått förut. Det tar sej!
För ett tag sedan var det någon som efterfrågade före och efterfoto av mej bland kommentarerna. Hasse tog kort av mej ikväll när vi kom tillbaka efter löpningen. Så här kommer ett hemskt före och ett bättre efterfoto.
Detta är inget jag är stolt över. Blir jag någon gång sugen på godis tror jag det hjälper att titta på det här hemska fotot.

Taxbenen är arvegods och går tyvärr inte att göra något åt. Dessutom stod Hasse på trappan när han fotade och det gör ju inte saken bättre. Tror han ska få ligga framför mina fötter nästa gång eller?

söndag 29 maj 2011

Besök

Kan informera om att muffinsen är slut. Dom var väldigt goda och åts med god aptit av alla.
Lite senare på eftermiddagen kom Gremlinsmamman och hälsade på tillsammans med familjen. Vi gissade på att det var ca. 15 år sedan hon var här senast. Det blev en nostalgitrip. Dom såg också en stor del av Göinge när dom letade sig fram till oss, ha ha.
När dom kom hade jag hunnit göra en ny sats med knäckebröd. Det gick bra att bjuda på eller som hennes käre make uttryckte det när dom skulle fara hem: Tack för vatten och knäckebröd! Kan informera om att dom fick smör på och han var erbjuden kaffe.
Mycket trevligt med den typen av oväntade besök och många goda skratt blev det.
Nu väntar middag och sedan blir det väl soffan med en god bok resten av söndagen.

Mors dag

Vi brukar inte fira så där våldsamt på mors dag. Idag hade dock två av tre barn tid att titta in och det är ju kul. I förmiddags bakade vi muffins med blåbär och hallon i. Dom ser riktigt smarriga ut. Vi ska ha dom till fikat i eftermiddag.
Efter bakning och frukost tog vi två pass på gymmet. Alltså är det fritt fram för en stooor mumsig muffins nu.
Här kommer receptet på muffinsen:
125 g smör
1 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 dl finhackade aprikoser (gärna osvavlade)
2 tsk bakpulver
4 ½ dl dinkelmjöl
1 ½ dl mjölk
2 dl blåbär, hallon, jordgubbar eller vad du vill ha i.
Sätt ugnen på 200 grader
Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt äggen 1 och 1 under omrörning. Blanda ner vaniljsocker, mjöl, aprikoser och bakpulver. Häll i mjölken och rör till en jämn smet. Klicka ut smeten i muffinsformar. Lägg 1 msk bär i varje muffins. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter.


Hasse gick ut för att klippa av maskrosorna som härjar vilt i gräsmattan. Han kom in nu då klippandet tog ett snabbt slut eftersom regnet just nu vräker ner. Ingen hejd på hur mycket vatten det molnet innehåller. Det blev en söndagsvila i stället och det är ju skönt.
Ha en riktigt skön mors dag alla mammor och även alla som inte är mammor.

lördag 28 maj 2011

Frukost

Lördagsmorgon och första lördagen på ett bra tag som både Hasse och jag är hemma i lugn och ro. Vi vaknar vid halvåtta. Solen skiner ibland och ibland är det mest moln. Efter lite mornande i sängen känner jag för att dra på löpardojorna. Sagt och gjort, dom åkte på och löpningen gick bra. Tog dock bara en liten runda på 20 minuter men behövde inte gå ett steg och kände att jag emellanåt kunde ta ut löpsteget bra. Då jag återvände hem tog vi tillsammans en trädgårdsrunda. Nu växer, blommar och gror allt möjligt. En härlig tid!
 Vi har både vita
 och blå syrener.
 Hagtornen är full av blommor. Vilken doft!
 Detta är (nog) olvon.
 Pingstliljor
 Dahliorna vi planterade i krukor har kommit långt.
 Kanske att vi kan få potatis till midsommar.
 Jordgubbarna blir nog inte klara. Dom har i varje fall klarat frosten.
Här under döljer sej broccoliplantor. Vi ska försöka med denna tunnel för att undvika masken som gärna äter på broccolin.

Efter en dusch gjorde jag den första frukosten till mej sedan den 7 mars. Det blev youghurt, hemmagjord musli, hembakad brödbulle, ett ägg, lite kaviar, keso och rädisor. Mycket gott! Gissar att jag kommer att stå mig bra länge på det.

fredag 27 maj 2011

Fredag!!

Så härligt, nu är det fredag igen! Visst går veckorna ovanligt fort eller? Idag gick allt på jobb i lagom takt. Jag hann allt jag planerat i relativt lugn och ro. Lugn var det dock inte när jag arbetade upp mitt raseri mot stora IT-avdelningen i Stockholm. Nu kommer något som eventuella läsare av detta, boendes i Stockholm, inte gillar. Jag bara undrar om stockholmare tror att Sverige består av, just det, Stockholm. Stora företaget vi ingår i har sitt huvudkontor placerat i Stockholm och därmed även IT-avd. där. Där sitter en hel bunke intelligensbefriade människor uppe. Jag pratade med en av dom om en av våra skrivare som inte fungerade. Klockan var då ca. 09.00. Hon ville prata med någon på den avdelningen där skrivaren stod. Hon fick telefonnumret och samtidigt sa jag till henne att inte ringa förrän runt 10.00 eftersom personalen var mitt uppe i frukost åt våra boende och sina egna raster. När tror ni människan ringde? Jodå, strax efter att vi pratat dvs. ca. 09.20! Får dom inte lära sig klockan i skolan där uppe? Pratade med dom ytterligare en gång. Datorn havererar om jag skriver allt jag vräkte ur mej till dom. Vi ska ha kvalité på vårt arbete. Kallar inte det kvalité när vi anmäler fel på datorerna i ett kör men det åtgärdas inte. Vad göra åt sådana människor? Någon, ett förslag.
I kväll var det som vanligt träning på schemat. En av dom bästa inspiratörerna ledde passen och det är inte klokt vad det går att ge lite extra med rätt pepping!
Efterträningen var det dax för veckans Maxirace och sedan hem för middag.
Jag har gjort egen musli i kväll. Ska bli spännande att smaka i morgon. Jag ska nämligen börja äte frukost i morgon bitti. Ska bli gott.
Nu är det läggdags. Puss och god natt!

torsdag 26 maj 2011

Träning

Idag var vädret okej när jag kom från jobb. Det blåste inte så förfärligt som igår. Jag blev sugen på att springa en runda. Hasse var snäll nog att följa med mej för att jag skulle slippa vara ensam mot dom stora vilda svinen som huserar i skogen. För första gången på många år sprang jag hela rundan och några svin såg vi inte till, tack och lov!
Utanför ICA brukar det stå en trevlig kille från Göteborg som säljer fisk. Han finns där tisdag och torsdag. Det finns inget godare än färsk fisk. När jag handlar hos honom är risken stor att jag förköper mej. Vi brukar äta fisk minst två dagar, eventuellt tre dagar i rad när jag har handlat där. Allt ser så gott ut! Idag var det dags igen. Jag kom hem med bergtunga och laxfiléer. Efter löprundan tillagade vi bergtungafiléer, panerade med ägg och sesamfrö. Hoplagda två och två med mozzarella-ost emellan. Till det en sallad på färsk vitkål och i ugnen hade vi auberginer med tomater på. Hasse tyckte att vi skulle ta var sitt glas vitt till middagen så det blev så. Vilken underbar middag.
Efter middagen bakade jag ett knäckebröd. Har provsmakat det och det är supergott!
Här kommer receptet om någon vill testa:
2,5 dl kokt vatten
½ dl olja
½ dl linfrö
½ dl sesamfrö
3/4 dl solrosfrö
1/4 dl pumpafrö
3-4 dl dinkelmjöl eller så mycket du behöver för att kunna kavla degen
Blanda samman allt och kavla ut mellan två bakplåtspapper.
Det räcker till två plåtar.
Baka i 150 grader i 1 timme
Det är väldigt enkelt att göra. Jag frågade precis Hasse om han provat det och fick ett jakande svar. På frågan om han tyckte det var gott svarade han: alldeles för gott!

Här ser ni det färdiga resultatet. Minimalt med jobb och supergott! Kan det bli bättre?
Måste också visa en bild på våra tre små sötnosar. Här mumsar dom på torrfoder. Det är favoriten och används som godis här.

onsdag 25 maj 2011

Uppdatering av viktminskningen

I går kväll var det dags för viktgruppen igen. Det är hur skoj som helst att träffa alla dom andra. Vi har ju blivit en mindre skara. Inte så att någon slutat men skulle tro att vi 15 minskat ca. 150 kilo tillsammans sedan den 8 mars. Vår ledare har räknat ut att alla grupper, 63 personer, sedan den 5 januari i år gått ner totalt 1 ton!! Själv är jag nere i -18,5 nu. Fattar inte riktigt hur det går till då jag äter massor. Ska börja äta frukost på lördag. Dom frukostarna som vi fått tips om kräver nog att man går upp 30 minuter tidigare på vardagarna för att hinna sätta i sig allt. En av deltagarna frågade om vi verkligen skulle äta allt det på en och samma frukost eller det var en veckomeny? Då hon fick klart för sig att allt skulle ner vid samma frukost såg hon helt förfärad ut och utbrast: Då får jag ju stiga upp klockan 5 för att hinna med!!
Vi fick också veta att vårt gym, Easy Life, endast finns som både gym och med viktgrupper i Hässleholm. Tänk att lilla Hässleholm fick det första Easy Life-gymmet i landet! Tur vi bor på rätt ställe. Ägarna håller nu på att öppna ett till gym i Malmö. Men Hässleholm var först!
Träningen går också jättebra! En ny favorit är Rocky Box. där får man utlopp för alla aggressioner om man nu till äventyrs skulle ha samlat på sig några.
Nu får det väl vara slut på det är egotrippade snacket om vikt och träning.
Idag  och i går har vi haft riktigt skitväder. Ömsom har det öst ner och ömsom har solen lyst. Det har även haglat och åskat en del. Inte nog med det, kallt som rackaren har det också varit. Hasse plockade fram vinterjackan idag då han skulle klippa gräset. Bilden ovan tog jag utanför mitt arbete idag när jag parkerat där. Den visar verkligen på skillnaderna i dagens väder, sol och mörka moln. Tro nu inte jag är på jobb klockan 5 över 6. Jag har inte ställt om kameran till sommartid.

måndag 23 maj 2011

Sötnosar som äter

Måste visa en bild på dom alldeles underbara små kattkällingar som bor hos dotter och svärson. Dom är nu 10 veckor gamla och så roliga. Här har dom tagit paus i buset och äter. Det gäller att passa på när mamma ger tillstånd. Det är inte så ofta nu längre. Någon som är intresserad av en liten kise så förmedlar jag gärna det.

Födelsedag

Två av våra barn, äldst och yngst fyller år idag. Dottern fick en lillebror i 5-årspresent en gång för några år sedan. Det börjar bli rätt många år nu. Tror det är första gången vi inte grattar dom på deras födelsedag. Dottern arbetar i Göteborg denna veckan och sonen skulle träna. Hm, undrar var han fått det ifrån att träning går före det mesta annat? Vi ska ha riktig fest för dom hemma hos dotter och svärson på lördag. Då blir det klackarna i taket! Tjoho!
Igår var jag hos dotter och svärson och målade brädor som dom ska klä huset med. På eftermiddagen regnade det som om himlen var öppen en liten bit från dom och det åskade hos dom. Jag funderade på tvätten som jag inte tagit in. Körde hem vid 15-tiden för att åter kasta mej i bilen och köra in på två pass på gymmet. Ingen tvätt nerplockad nu hellre. Hasse kom hem strax före mej och han tog in tvätten. Några minuter efter att jag kommit hem bröt helsiket lös med ösregn och åska. Tur att tvätten var inne.
Både igår och idag har jag fortsatt att städa i köket med dom nya städgrejorna. Nu har vi ett skinande blankt kök. Det enda felet med dom här produkterna är att det är så roligt att städa. Det kan inte vara riktigt friskt att stiga upp klockan 7 en ledig lördag och gå lös på kakeltvättning. Har aldrig hänt förr.
Idag har jag också varit och inhandlat ett nytt skärp. Köpte ett par byxor för ca. 5 veckor sedan, dom var för stora i midjan idag när jag provade dom. Blev alltså tvungen att inhandla ett skärp. Vanligt vitt skärp, som det är två hål kvar i innan Hasse måste göra nya. Har ju inte så många kilo kvar så det räcker säkert. Sen får det nog bli Ullared för att shoppa ny garderob.

lördag 21 maj 2011

Göken

Har hört göken även här hemmavid idag.
Vi fixade färdigt grönsakslandet i kväll. Rensade bort allt ogräs som kommit upp nu efter regnet och planerade var vi ska så vilka frö. Därefter gjorde vi gångar. Nu är det bara fröna som fattas.
Jag rengjorde även ugnen klart. Nu blänker den så man kan spegla sig i den. Efter att vi varit så duktiga lagade vi en god middag med kycklingfilé, blomkålspuré med dill och toppad med rädisor.  Till det hade vi tomatsallad med mozzarella, och en sallad med ruccola, smulgubbsblad, ananas och olika frö. Alltsammans mycket gott.
Sen lyssnade vi på en skön skiva med Björn Skifs och drack kaffe. Jag satt en stund på trappan med mitt kaffe och det var då jag hörde göken. Södergök. enligt gammalt skrock ska det betyda dödergök, alltså att någon i ens närhet avlider under året. Usch! Det är ju bara skrock.
Nu kallar sängen. Sov gott!

Härliga lördagmorgon

Jag har skrivit någon gång förut att fönsterputsning inte är min favoritsysselsättning. En annan sysselsättning som jag gärna hoppar över i det oändliga är rengöring av ugnen. Tvi vale, så tråkigt. Fort ugnsren, man domnar nästan bort av ångorna och bränner sig garanterat någonstans på armarna när urtorkningen ska ske. Nu har jag funnit det idealiska sättet att städa ugnen. Vi var på städparty för ca. 1,5 vecka sedan. Ett företag som heter Prowin visade sina produkter hemma hos min mor. Som vanligt när jag ska gå på sådant försäkrar jag mig om att det inte är något köptvång. "Jag ska inte köpa något"!!! Gissa vilka som åkte därifrån och hade beställt grejor för 1700:-? Jo, det var allt vi. Bland annat köpte vi ugnsrengöring. Hasse hämtade sakerna inför städningen i går. Han var mycket nöjd och när jag kom hem sken hela huset. På kvällen smetade jag ut ugnsrengöringen. Idag på morgonen provade jag at torka av den. Mycket enkelt. Nu försvann inte allt det ibrända med en gång så jag har lagt på ett nytt lager. Jag är i varje fall utan brännsår och andningsproblem. Skönt.
 Här är offret för mitt nya städdille. Har lagt på ugnsrengöringen även ovanpå och sedan plastat in den så den inte torkar ut. Det var mycket lätt att torka bort även svarta ränder som suttit stenhårt fast på glashällen.
 Ugnsluckan, som ni ser inte så där välstädad. Då har jag ändå använt rengöringen en gång. Ni kan ju fantisera om hur det såg ut från början.
Vanten av microfiber som används att torka bort smutsen med behöver nog genomgå en ordentlig rengöring efter detta tuffa jobb.
Resten av förmiddagen har gått åt till en joggingrunda på 50 minuter, hänga en maskin tvätt och lösa melodikrysset. Jösses vad jag är energisk!

fredag 20 maj 2011

Invigning

Idag invigde vi vår nya grill. Vi grillade kotlettfisk och zuccini. Till det hade vi färska räkor och en sallad med ruccola, ananas, pumpafrö och en dressing med olivolja och vinäger. Jag gjorde även en röra med mosad avokado, lite chili, fint skuren tomat, vitlök och kryddor. Mycket gott. Det var så rogivande att sitta i solnedgången och njuta av maten, fågelsången och i övrigt tystnad.
Här är grillen. Vi var dock så hungriga att vi hann äta upp maten innan det blev fotodax.
Anledningen till att vi åt så sent att det hann att bli solnedgång var att vi först tränade våra två fredagspass på gymmet. Idag kändes mina ben stumma och tunga när vi startade på Funwalken men på Puls Cirkelpasset kom jag igång ordentligt. Det är så skönt att ta ut sig ordentligt.
Måste också berätta att jag i går middag hörde göken för första gången i år. Vi är några som brukar gå en runda efter maten och vi hörde den när vi var på gårdagens middagspromenad. Här hemma har jag inte hört den än.

torsdag 19 maj 2011

Frånvaro

Har inte hunnit skriva här på några dagar men bättre sent än aldrig. I tisdags var jag på gymmet, tränade och hade träff med viktgruppen. Nu är det 17,3 kilo minus. Det känns fortfarande toppen. Äter ju två mål mat om dagen nu, lunch och middag. Blir ofta så mätt att jag inte kommer ihåg min eftermiddagspåse, alltså den pulverpåse som jag ska ha till mellanmål på eftermiddagen. Brukar komma på det när jag ska gå från jobb och dricker den då. Den ska ju ner.
I går kväll var jag på en uppföljning av hälsokollen jag gjorde för ett år sedan på gymmet. Det var mycket, mycket roligare denna gången. Förra gången var min kroppsålder 58 år alltså 6 år mer än min biologiska ålder. Denna gången räknade datorn fram en kroppsålder på 42!!! De´ni! Någon annan som lyckats bli 16 år yngre på ett år? Jag fick resultatet med hem i form av en grafisk summeringsrapport. Både kondition, magstyrka, benstyrka och flexibilitet låg på "elit"! Då det gällde biceps låg det "bara" på bra men Johan menade att det var konstigt att det låg såpass högt eftersom man brukar förlora styrka här när man går på pulver. Jag är supernöjd! När jag kom hem hade min älskling gjort en god middag och hällt upp var sitt glas vin. Han menade att om jag var missnöjd kunde jag se det som tröst och var jag nöjd blev det att fira. Jag firade!
 Idag har jag inhandlat en ny grill. Vår gamla var verkligen risig. Än är det mest ett plockepinn och älsklingen har just konstaterat att den hopsättningsanvisningen aldrig hade passerat på IKEA.
 Jag är väldigt förtjust i Hosta och har flera stycken olika sorter i rabatten. Dom kommer vackert med sina olika blad nu.
 Här är våra nyinköpta minikiwiplantor också. Jag återkommer med rapport om hur dom smakar. (om så där 2-3 år)
 Har satt ut två melonplantor i växthuset i kväll. Ska bli skoj att se om vi kan skörda meloner.
 Salladen jag sådde i växthuset har tagit fart nu och snart kan vi nog äta egenodlad sallad.
Inomhus händer det också saker. I förrgår fann jag en knopp i en av amaryllisarna jag plockade ur källaren för ett tag sedan. Den skulle ju blommat i julas men jag är glad att den kommer nu istället för inte alls.

måndag 16 maj 2011

Trädgårdsarbete

Just nu ligger allt handarbete nere, det är bara trädgård som gäller. Min sköna semestervecka tog snabbt slut och idag var det dags att spänna på arbetsselen igen. Väl på jobb väntade sex nya tomatplantor och två chiliplantor. Det är en av våra doktorer som liksom jag är glad för att odla tomater och chili. Vi brukar byta plantor med varandra. Jag hade lämnat några som han skulle ha med sej när han kom ner. Han kommer nämligen bara en gång i månaden. Kan väl säga att det var lite skillnad i storlek på dom plantorna han fick och dom han gav bort till mej. Dom jag fick var ca. 40 cm och dom han fick var nog bara ca. 15 cm höga. Jag skickade med ett bud om att han skulle prata vackert med dom så dom växer. När jag kom hem planterade jag ut plantorna i växthuset. Det börjar bli trångt med alla tomatplantor nu.
En annan grej som växer bra är mina två melonplantor. Sådde dom för ca. 2 veckor sedan och dom är redan ca. 10 cm höga. Ska ha dom också i växthuset så kanske vi kan skörda meloner till hösten. Efter planteringen tog jag ånyo ett tag i grönsakslandet, lukade bort ogräs och jämnade till så vi kan så snart.
Hasse håller på att gräva för att vi ska kunna plantera våra minikiwi som inköptes i går. Vi har mycket sten här trots att vi inte bor i Småland så det är rätt jobbigt att gräva. I morgon blir det inget trädgårdsarbete då vi tränar på kvällen. Efter träningen är det dags för viktgruppen. Får se hur det gått denna vecka. Jag har ju börjat äta två portioner mat, både lunch och middag.

söndag 15 maj 2011

Motion

Idag var det dags för Ett lokalt motionslopp att gå av stapeln, Vittsjön runt. Det går att springa i lite olika sträckor. Hasse skulle springa hela Vittsjön runt dvs lite drygt 10 km. 
 Här står min spänstige man med nummer 67 på bröstet. Månne dom diskuterar lite taktik?
 Starten har gått!
Detta är utan tvekan dom sötaste deltagarna. Alla knattarna som springer ankracet. Belöningen är var sin godispåse. Övriga deltagare har chansen på lottade priser. Visst är det mest rättvist. Alla gör ju så gott dom kan. Äldsta deltagaren var säkert uppåt dom 90 åren!

Efter loppet och en lunch hemma så for vi till Växtmästaren i Osby. Det är en mycket bra växtbutik, trevlig personal och en ägare som kan sin sak efter många år i branschen. Vi hade ett presentkort kvar från våra 50-årsdagar som vi inte gjort av med än. Vi hade bestämt oss för att prova på minikiwi. Nu har vi köpt tre plantor, en han och två honplantor. En hane klarar av flera stycken honor i den världen. Säkert utan svartsjuka också. Får väl se om det blir några avslitna blad och brutna grenar bakom stallet där vi tänkt sätta dom. Det är söderläge och det behövde dom. Om ca tre år kommer vi att kunna plocka små, små kiwisar, hoppas vi. Naturligtvis slank det med lite annat också, tre lavendelplantor, en vit , en rosa och en blå. Våra gamla plantor hade vuxit sig riktigt risiga så dom drog jag upp i veckan när rabbatten fick en välbehövlig puts. Vidare blev det en lykta och en fin sten att ha i växthuset.

lördag 14 maj 2011

Saknat inlägg åter

Tro nu för all del inte att jag börjar bli senil. Jag såg nyss att det inlägget som försvann när blogger konstrade hade hittat tillbaka igen fast utan kommentarer nu. Det är förklaringen till att det är samma foto med på två efter varandra följande inlägg. Ja, ja den datavärlden!
Plockade årets första lilla bukett med liljekonvaljer vid dagens promenad.
Vilken doft!
Idag löste jag som vanligt Melodikrysset. Det gick väldigt bra idag, nästan helt utan hjälp från datorn. Mor hade svaret på en grej jag inte kunde och datan hade det andra. Svärsonen var på besök just då men eftersom det nästan bara var svenska bitar idag kunde han inte bidra med några lösningar. Besöket var trevligt ändå.
I eftermiddag var det dags att ta itu med grönsakslandet. Det ska rensas från ogräs innan vi kan så frö där. Jag hann bara med en fjärdedel sedan kom Hasse hem med dottern och vi åkte hem till dotter och svärson och grillade. Jag hade låtit datorn stå på och medan vi satt där och åt i godan ro drog det upp till oväder. Regnet öste ner och det började åska. Vi satt under tak så det var inga problem men jag började fundera på vår dator som var inkopplad och på modemet. Vi har ju precis fått igång allt efter att ha varit av med det lääänge. Det blev inget kaffe. Jag kände att jag ville komma hem och kolla läget. När vi kom hem såg vi att allt fungerade. Phu!!

Växthuset

Måste visa vad jag ägnade i stort sett hela dagen igår åt. Det blev projekt växthus. Nu är det klart, fattas bara lite mysprylar, krokar och amplar som ska in.
Jag startade dock morgonen med en halvtimmes promenad.
Här syns väggen från vänster till höger är det två lager färg, ett lager färg och endast borstat. Som ni ser fanns det inte mycket rester av färg kvar när jag hade borstat klart. Jag hade desto mer färg i hår, öron och näsa.
Sedan blev det att måla väggen i växthuset. Färgen torkar fort. Jag hann plantera några nyköpta pioner och lite annat medan jag väntade. Efter det packade jag upp vårt caféset som ska stå där inne och planterade ut tomater och chiliplantor. Satte även om vårt goijabär i en större kruka som också fick plats. Har lite fler frö som är på gång bl.a. melon, squasch och aubergin. Melonen ska också få plats i växthuset. Några chiliplantor var för små för att sättas ut. Dom befinner sig i växthuset men fortfarande i sina krukor. I taket ska vi sätta krokar så att ampeltomaterna kan hänga där.
Det färdiga resultatet av målningen. I min iver att få färg överallt tappade vinrankan några skott. Längst bort ser ni våra nya möbler.

Fotat från andra hållet. Vi har en dörr i varje ände så det ska vara lätt att komma åt och gå att lufta ordentligt när det är varmt. Här är tomatodlingen planterad. Jag vet att jag har fler tomater på jobb som väntar på mej. Jag har märkt ut var dom ska stå.

Förgrodda Dahlior. aldrig provat det förut men ska bli skoj att se om dom  blommar snabbare än dom andra.

Förgrodd potatis i hink. Nu äter vi ju egentligen inte potatis eftersom det är GI-kost som gäller men  en pära till midsommar är ju aldrig fel.

Chiliodlingen. Den kommer också att utökas.
När jag satt ut bord och stolar var det lite för lite plats för benen om man sitter två personer där. Hasse ska modifiera bordet så att det sitter fast i väggen och kan fällas ner vid behov. På så sätt blir det inga bordsben som tar plats, alltså bättre plats för våra ben.
Vi är jättenöjda med vårt nya växthus. Jag kan sitta där och bara njuta över hur fint det blev. Vilken duktig man jag har!

fredag 13 maj 2011

Skumt

Under hela dagen har blogger varit ur funktion. Det startade redan igår kväll då jag inte kunde kommentera era inlägg. Faktum är att mitt sista egna inlägg försvann idag. Plötsligt var det och era kommentarer borta. Jag skrev det i går och idag var det väck. Märkligt. Trodde möjligen att det skulle finnas bland mina inlägg men icke. Helt borta är det.
Igår var startade jag dagen med två pass på gymmet klockan 09:00. Grymt duktigt om jag får säga det själv. Efter det blev det lite kikande i olika affärer i sta´n. Jag var ute efter födelsepresenter då äldsta dottern och vår son fyller år nu. Faktiskt fyller dom den 23: de båda två men det är 5 år emellan dom. Hon fick en lillebror i present. Tur dom bor så nära varandra så dom kan slå ihop sina kalas och på så sätt hjälpas åt. Nu blir det inte kalas förrän den 28: de eftersom dom båda är i Göteborg helgen före. Sonen ska springa Göteborgsvarvet. Nåja, presenterna blev inköpta och en runda på Maxi för mathandel blev det också.
 Vill minnas att jag i det inlägget som försvann visade dom parmainlindade laxfiléerna som vi grillade i onsdagskväll. Verkar som om jag har snöat in på att linda in mat i parmaskinka. I kväll lagade jag parmainlindad fläskfilé. Jag fyllde den med torkade tomater och vitlök och tillagade den i ugnen. Prova, det är supergott!!
Till det hade vi kokt broccoli, en sallad gjord på färsk vitkål, röd lök, vinäger, olivolja, svartpeppar, lite flingsalt och pumpafrö. Lite röd paprika, gurka, rädisor och morötter slank också ner. Snacka om färgglad mat. Mätta blev vi i vart fall.
I morgon ska jag börja äta mat två gånger/dag, alltså sluta med ytterligare en påse. Skulle tro att det blir ägg och sill mitt på dagen. Naturligtvis med sallad och någon varm grönsak till.
Jag får inta min lunch själv eftersom älsklingen är upptagen med att laga mat till drygt 200 damer på orienteringsklubben. En träff med skogsflickorna. Han har startat med att skära säkert 20 huvuden sallad och koka två säckar pasta. Allt det försigår i vårt kök nu. Bäst att hålla sig undan.

onsdag 11 maj 2011

Sol och regn

Under dagen har jag planterat alla fina blommor som vi inhandlade i går. Vi har haft riktigt varmt och skönt här idag. Nu har vi så fint med blommor i lådorna framför fönstren, flera krukor med blommor i och en ampel med blommor. Tog mig även lite tid att sola i eftermiddags. Jag älskar att ligga i solen. Farligt? Ja, dom säger så men, att leva är farligt, man kan dö. Vi åker å andra sidan inte på chartersemestrar utan på vintern får skinnet vila. Inbillar mej att det är så vi nordbor är skapta. Solbrun på sommaren och vit på vintern.
Växthuset är klart! Nu väntar det bara på att jag ska måla den del av stallväggen som finns i det. Kanske hinner det i morgon.
Tog en joggingrunda i kväll som kändes mycket ansträngande. Hasse var på orienteringsklubben och hjälpte till med barnen.
 När han kom hem grillade vi, faktiskt för första gången i år. Det blev Parmaskinka lindad runt laxfiléer, grillade squashskivor och foliepaket med champinjoner, lök, paprika och vitlök. En riktig höjdarmiddag. Precis när vi ätit klart och tog igen oss efter maten kom dom första regndropparna. Det kom en liten snäll skur som upphörde snabbt, men man får ju säga att det var vältajmat.

Tisdag och mer shopping

Vi har åter varit utan uppkoppling från måndag förmiddag. Idag när vännen kallade att vi hade kontakt så gick det som smort. Hoppas att det varar längre denna gång. 
 Klänning och blus inhandlade i måndags. 
 I måndagskväll var jag tillsammans med det vanliga gänget från jobb på kallmålning. Jag hade ju inte gjort klart mina påskprydnader förra gången utan fortsatte på dom nu. Dom var bara helt svartmålade när jag började. När kvällen var slut hade dom fått en vacker bronsfärg med lite blå stjärtfjädrar. Jag är riktigt nöjd med dom. Dom är inte så "påskiga" utan jag har nog tänkt ha dom framme även om det inte är påsk.
 I går och idag är min älskling ledig. Igår bestämde vi oss för att göra av med ett presentkort som jag vann när vi var på bomässan i Kristianstad. Presentkortet var på 300:- på Växthuset i Kristianstad. Vi handlade massor av blommor, okej det gick på mer än 300 kronor men att få så många blommor och endast behöva betala strax över 250:- för det, är inte illa. Jag köpte bl.a. en vitlöksplanta. Den ger inte lökar utan man klipper och äter bladen. Den luktar mycket starkt så den får stå utomhus. Ska bli spännande att testa. 
Innan vi shoppade loss bland växterna var vi på alla mäns favoritvaruhus, Biltema. Det ligger mitt emot Växthuset. Våra cyklar är rätt gamla, Hasses kan nog betraktas som riktigt skabbig. Alltså kom vi hem med en ny cykel, en damcykel så att vi båda kan använda den. Jag har inte provat den än men tänkt göra det idag. Där finns ingen fotbroms! Vi får väl se om nästa inlägg blir från ett gipspaket???
Kvällen avslutades med två rejäla träningspass, Styrka och Rocky box. Känner mej otroligt stark när jag kör Boxen. Jag orkar till och med göra armhävningar nu för tiden. Låt vara att jag står på knä och inte går så långt ner med armarna men jag fixar det! Har aldrig klarat det under mitt 50-åriga liv förut. Härlig känsla!
Efter passen var det dags för viktgruppens möte. Vi pratade om vad stress gör för att förstöra för den som vill gå ner i vikt. Avslutning med vägning, åter en positiv upplevelse. Sammanlagt - 16,4 kilo! Nu har jag inte så långt till mål som jag ju satt till - 20 kilo. Undra på att jag mår bra, känner mej stark, positiv och rent euforisk.
 Hasse arbetar bra med vårt nya växthus. Idag är det tänkt att det ska bli klart. Jag ska borsta väggen bakom och sedan måla den med rödfärg. Färgen som sitter där nu är sprutad på och smiter av sej på kläderna. Inte skoj när vi ska sitta på vårt nyinköpta cafémöblemang som vi tänkt ställa in där. 
Ser ni vad det är? En åker kanske? Svaret är vår "gräsmatta"! Dessa gula solar, maskrosor, Sticker upp mellan sorkhögarna varje vår. Nåja, dom lyser ju upp fint och vi har gett upp kampen mot dom.

Nu ska jag gå ut, plantera och sedan borsta väggen ren från färgstoftet så jag kan måla i kväll när solen försvunnit från växthussidan.

måndag 9 maj 2011

Ljuvliga måndag

Första dagen av min semestervecka. Solen skiner och jag vaknade som vanligt nu för tiden tidigt. Steg upp när älsklingen körde till jobb klockan 7. Har pysslat lite, "druckit" frukost och kaffe, kikat igenom flera av era bloggar och är nu redo att göra sta´n. Har en tid på skönhetssalongen för att ta bort en del oönskad hårväxt. Inget man brukar prata högt om men den finns där för oss som kommit upp en del i åren.
Efter det måste jag köpa några nya träningskläder. Jag håller på att tappa byxorna när vi tränar. Skämt å sido men när jag var ute och sprang i förra veckan kasade byxorna ner och hängde på höfterna, mycket obehagligt. Tur att dom stannade där i vart fall. Har annars bestämt mej för att inte köpa en massa kläder förrän jag har gått ner klart. Än har det bara blivit några toppar och ett par 3/4-delsbyxor. Måste ju ha nåt att sätta på mej när jag ska vara lite mer välklädd. För övrigt har jag ju några gamla jeans i garderoben som hängt till sej många år. Dom kommer fram, par efter par nu. Underkläderna har också blivit för stora så det har jag varit tvungen att köpa nya. Förut kunde trosorna krypa in  mellan skinkorna för dom var för små, nu gjorde dom det för dom var för stora. Aldrig blir det bra.

söndag 8 maj 2011

Söndagmorgon

Även idag har vi ett härligt väder, lite varmare än igår. Tog en timmes promenad också idag. Efteråt blev det frukost, en av påsarna som smakar choklad smakade gott då jag kom hem. Kaffet njöt jag av sittandes i solen på altanen. Härligt!
Har en bok som är skriven av Martin Ingvar och Gunilla Eldh. Den heter "Hjärnkoll på vikten". Jag skulle rekommendera alla att läsa den. Vi är så fast i missuppfattningar angående viktminskning. Hur många gånger har vi som har en del extra att bära på inte hört frasen: Ät mindre och rör dej mer så går du ner i vikt. Det är faktiskt inte så enkelt och förklaringarna får du i just denna boken. Jag har läst den en gång men nu börjat om igen på den.
Efter en god frukost var det dags att gå ut till vägen för att heja fram alla som idag cyklar Göingerundan. Vår son är med där. Jag stod där och hejade fram dom tappra. Det är 15 mil dom ska cykla som kommer förbi vårt. En kraftansträngning som heter duga. Sonen har gjort det förut och även kört Vättern runt. Jätteduktigt. Jag tog många foto och tror att jag lyckades fånga honom på bild. Dom är ju rätt lika varandra i sina hjälmar och glasögon. Är det rätt så är han nummer två på bilden.

lördag 7 maj 2011

Underbar dag med kontemplativ avslutning

Vi åt en mycket god middag idag. Stekt tonfiskfilé, ungsbakade grönsaker, primörer i form av grön sparris och sockerärtor. Mycket vitlök och lite mer salt än vi brukat ha. Detta pga att jag några nätter vaknat av kramp i benen. I natt knöt sig alla musklerna i foten och vänster ben. Det var bara till att upp och stå. Därav det extra saltet.
Efter den smarriga middagen tittade vi lite på TV, smartare än en 5:klassare. Undrar just hur jag själv klarat det om jag stått där? Sen släppte jag in en av våra kisar, Belse. Kom på att det slutat blåsa och var helt fantastiskt tyst och lugnt ute. Satte mej på trappan med kaffet och njöt av kvällen och tystnaden. Lite fågelkvitter var allt som hördes. Solen hade precis gått ner, månen syntes. En ljuvlig kväll som jag sparar i hjärtat.

När ord inte räcker till

Idag vaknade jag kvart i sju. Ett resultat av mitt nya liv med massor av energi? Min älskade vän har arbetshelg så han körde till jobb kl. 7. Efter lite plock så bestämde jag mig för en lång morgonpromenad. Termometern visade 4 grader då jag gick iväg. Naturen är underbar nu. Det är här rubriken på detta inlägg kommer in. Jag kände bara en stor lycka över att få promenera i vår vackra natur, ha två väl fungerande ben och ett intakt sinne som klarar att insupa allt detta otroliga. Naturligtvis hade jag kameran med mej. 


 Björkar i vårskrud.
 Grannens hästar betar i morgonsolen.
 Någon har bytt ut sitt gamla tak och lagt resterna här.
 Solen silar mellan grenarna på boken.
 Häggen blommar och skickar ut fantastiska doftsensationer.
Åter hemma i vårt lilla kära "residens".
Såg också en ivrig svartvit flugsnappare som var ute och kollade bostadsmarknaden. Hann dock inte få nåt foto på honom. Jag tycker om att promenera ensam. Tankarna kommer, far, snurrar och gör små kullerbyttor i huvudet. Bäst när jag gick där och funderade tittade jag åt sidan. Ca. 6 meter från mej stod en stor råbock och fixerade mej med blicken. När han insåg att han var upptäckt försvann han med några graciösa skutt in i skogen. Inte där hellre hann kameran med. Nu är det melodikrysset som gäller.