lördag 29 december 2012

Ett annorlunda julbord

Vi har haft en fantastiskt härlig och rolig jul. Julafton var vi hos oss, alla tre barnen med respektive, min bror och hans familj och mina föräldrar. Våra två svärsöner kommer ju från England respektive Norge så julbordet innehöll en del mat som inte brukar stå på ett svenskt julbord. Vår äldsta dotter med sambo från England hade med sej brödsås. Den brukar dom ha till kalkonen på juldagen men den gick lika bra att äta till skinkan. Andra dottern med sambo från Norge hade med sej pinnekött och fenalår. Fenalår är en torkad och saltad fårskank som man skär tunna skivor av. Det var gott. Som tur var smakade pinneköttet mycket bättre än det luktade för lukten är nog något endast en infödd norrman kan njuta av. Det tog ett dygn att få tillagat. Vi la det i blöt lillejulaftonskväll. Redan då insåg vi att doften skulle märkas rejält. Lyft inte på locket till grytan gällde alltså. Dagen efter skulle det ångkokas 4-5 timmar. Dom hade med sej en sorts "sil" som las i botten av en stor gryta, köttet ovanpå och lite vatten i botten av grytan. Sen fick det stå på spisen i 5 timmar. Även nu gällde: lyft inte på locket! Fast svärsonen kom då och då och lyfte, han sa att det doftade jul. Till pinnekött äts det rotmos och potatis. Fast hos oss fick han nöja sig med rotmos.
Historian bakom pinneköttet var enligt dotterns chef följande: när Norge tillhörde Danmark var danskarna rika och krävde att få dom bästa bitarna av fåren som slaktades. Norrmännen fick då nöja sig med de mindre bra och dessa hanterades på ovan angivet sätt för att inte bli sega och oätliga. Vi skojade med svärsonen och sa att det var konstigt att norrmännen inte kommit på att man nu tillhör ett av världens rikaste länder och kan införa vilka mattraditioner man vill. Hur som helst, när pinneköttet väl var kokt var smaken god och doften helt OK.
Eftersom äldsta dottern är vegeterian finns alltid några vegetariska rätter. I år hade min mor funnit recept på veg. julskinka som vi kunde smaka. Det var en ugnsbakad kålrot som griljerats på vanligt "skinkvis".
När sonen finner en sambo ska det bli skoj att se vad hon kan föra med sej för traditioner. Vår engelske svärson sa en gång att Frankrike vore ett bra land för honom att leta i. Fransyskor är trevliga. Måhända det blir ostron som ett tillägg till julbordet då?

8 kommentarer:

 1. Så roligt med lite annorlunda julmat på bordet, roligt att ni tillåter svärsönerna att ta med sig lite av sina jultraditioner.
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Visst är det trevligt när nya familjemedlemmar tillför nya spännande traditioner. Allt är ju inte bara gröt och skinka.
  Trevligt att läsa hur du haft det. Har saknat dina inlägg. Nu vill jag önska dig ett gott slut och ett fantastiskt gott nytt år.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 3. Vilket internationellt julbord, det är kul!

  Fast vi bor så nära Norge så har dom helt andra traditioner med mat än vi, kanske kan det bero på att dom varit så isolerade (krånglig infrastruktur osv) i så många år så mattraditionerna har inte spritt sig.

  Jag har tre kusinbarn som bosatt sig i Norge med respektive och det är roligt att höra om maten och annat.

  Kålrot som skinka lät trevligt tycker jag, jag är inte vegetarian, men lite åt det hållet, är definitivt ingen stor köttätare. Kanske jag skulle pröva nån gång.

  Det är trevligt att läsa att julen varit bra, och nu hoppas jag att nyårsfirandet blir det samma och önskar ett riktigt gott nytt år!

  Agneta kram

  SvaraRadera
 4. Hejsan igen!

  Härligt med lite nytt, krytt på julbordet!

  Ha ett gott slut på året och ett riktigt Gott Nytt År!

  Kram Inger

  SvaraRadera
 5. Hej, här är du ju :)
  Pinnekjøttet doftar värre än nytvättad fårull tycker nog jag, men smaken är god, framför allt rotmosen. Spännande julbord ni har, lite av allt smakar som regel extra gott.
  Ha en fortsatt fin jul och ett riktigt gott nytt år :)

  SvaraRadera
 6. Visst är det spännande att pröva andras traditioner allt från mat till lekar.
  Ha en härlig nyårsafton och ett kommande spännande 2013!

  Kram
  Antje

  SvaraRadera
 7. Gott nytt år till dej.Va härligt med ett annorlunda julbord..Kanske han skulle hitta en "finska" då blir det lådor av alla de slag(kålrot,morot,potatislåda)..hihi..

  SvaraRadera
 8. I certainly agree to some points that you have discussed on this post. I appreciate that you have shared some reliable tips on this review.

  SvaraRadera