fredag 6 april 2012

GLAD PÅSK

Hoppas att er långfredag var en bra början på påsken. I vårt påskfirande ingår numera alltid konstrundan en av dagarna. I går tog vi årets titt på konsten runt om i stugorna. Vi valde Linderödsåsens konstrunda. Den hade vi aldrig varit på. Den ursprungliga konstrundan är ju den som ÖSKG har, Östra Skånes konstnärsgille. Den går som namnet säger på östra sidan. Där har vi varit några gånger. Vi har även varit i söder, i nordväst och i mittskåne. Nu blev det runt Linderödsåsen. Mycket vacker natur, fantastiska små vägar som slingrar sig genom byarna. Det är sånt man får till på köpet under rundan.
Vi startade med att åka till det vackra Christinehofs slott där deras samlingsutställning hölls. Där blev jag kär!
I den här krabaten. "Livslust" heter den. Hon som gör dom här figurerna i stengods heter Desirée Lennklo. Förutom dessa underbara figurer så var hela tjejen så go´. Hon utstrålade en sån glädje över sina verk att jag blev varm i hjärtat. Hela dagen gick jag omkring med en "gladklump" i magen efter mötet med henne och min lille "Livslust".
Efter besöket på Christinehofs slott hade vi prickat in en runda som vi nu startade på. Första anhalten blev Blåherremölla kvarn, café och galleri. En underbar plats där vi intog förmiddagsfikat och såg på glaskonst. Även här blev jag förälskad men det var en dyrare kärlek så det fick stanna vid skådebröd. Glaskonsten gjordes av Orevad Lukka. Det är ett par, Fredrik Orevad och Sara Lukka som utbildat sig till glasblåsare och nu blåser de mest fantastiska vaser. Vi kom in och ställde oss att titta. Fredrik kom fram och började prata med oss. Han undrade om det var någon vi tyckte om. Jag gick runt, pekade på en vas med himmelsblå färg och tänkte precis säga: den där blå, när jag stannade upp. Den vasen var nu svart! Jag gick runt igen och nu hade den fått en annan blå färg. Dom ändrade färg efter hur ljuset föll. Otroligt effektfullt!
En tur ner till havet blev det också.
Även Hasse inhandlade ett minne av årets konstrunda. En liten oljemålning från Haväng av konstnären Helen Nilsson.
Den här fina installationen får symbolisera påskens konstrunda. Den som bor i närheten och blir sugen på att kika närmare på något av detta eller annat fint som fanns kan söka på Linderödsåsens konstrunda. Jag försökte länka till dom olika sidorna men fixade inte det.

3 kommentarer:

 1. Så roligt att kunna gå på konstrunda, det skulle jag gärna vilja göra. Ljuvlig sandstrand när värmen kommer!
  Glad Påsk!

  SvaraRadera
 2. Vilken fin tradition att gå på konstrunda under påskdagarna.
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Härligt med konstrunda. Vi har här uppe i Närke på Kristi himmelsfärdsdagen. Då brukar vi åka runt och kika. Hoppas vi kan ta en runda i östra Skåne när vi kommer.
  Kram Inger.

  SvaraRadera