onsdag 17 november 2010

Bekännelse

Med dagstidningen idag följde en liten extratidning som inspirerar mej att skriva detta inlägget. Tidningen handlade nämligen om stora staden som järnvägsknut i då och nutid. Nu kommer min bekännelse: Jag älskar järnvägsstationer. Inte så att jag omfamnar husen, kastar mej på perrongen och kysser den. Nej det hela är mer en platonisk kärlek och en kärlek för känslan på stationen. Många stationshus är väldigt vackra, i regel byggda någon gång i slutet av 1800-talet eller i början av 1900-talet. Då kunde man bygga vackra hus med djupa fönster, konstnärliga utsmyckningar i tegel eller i de fall dom är byggda av trä är där i regel mycket snickarglädje. Det finaste stationshus jag sett är, om jag minns rätt, i Östersund. En grön stor träbyggnad med vita knutar. Fantastiskt vacker. Var det inte Östersund så var det något samhälle åt det hållet.
Det är ändå inte byggnaderna som gör att jag känner så varmt för järnvägsstationer. Det är alla möten och avsked som äger rum på en station. Finns det något mer ställe där det sker så många lyckliga/olyckliga scener? Ska kanske vara en flygplats då men dom husen brukar vara så embarmligt fula så dom räknas inte. På en station är det tårar, kramar, kyssar, skratt och glädje om vartannat.
Tro nu inte att jag tillhör den skaran som samlar på något med järnväg alternativt håller på med modellbygge av stationer. Nej då, jag är fullt nöjd med att åka tåg då och då.

6 kommentarer:

 1. Håller med, dessa hus och byggnader är ljuvliga och har så mkt själ i sig =)

  SvaraRadera
 2. Tack för den bekännelsen. Nu fick jag lära känna dig lite mer.
  Vet du, jag drömde faktiskt om att bli stins när jag var yngre, men jag blev barnskötare när jag blev stor.
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Själva husen kan vara charmerande, dom är ju byggda på den tiden man hade smaken i behåll. I mitt lilla samhälle står ett vackert hus intill rälsen på ett spår lagt ner på 70.talet..
  Nog är det känslor, tänk bara på alla filmer som man har sett med ångvisslor och springande längs peronger.. förstår dig gott:)

  SvaraRadera
 4. Så fint skrivet - eller beskrivet :)
  Järnvägsstationer är oftast väldigt vackra :)

  SvaraRadera
 5. Hej! Ville bara tacka för den fina ängeln :-) Jag ska klura ut nåt bra att göra med den...kanske hamnar den i sovrummet så småningom. Tack!

  SvaraRadera
 6. Ja "vår" station är verkligen vacker och jag är glad att de renoverade den med förstånd.
  Kyrkor är också byggnader som jag kan bekänna mig till -härlig känsla att vara i (helst alldeles själv)och oftast är de alldeles otroligt vackra.

  Trevlig helg.....

  Antje

  SvaraRadera