lördag 13 november 2010

Broraset

Vi har tittat på vilka krafter som finns i vatten idag. Ni har kanske sett i tidningar och på TV om dammen som brast och raserade en bro i söndags. Det blev ju en riksnyhet. Detta hände i lilla Verum fast all media envisades med att säga att det var i Osby. Härmed kan jag informera om att Hästberga ligger i Verum och inte i Osby! Det är endast några kilometer från där vi bor. Jag har varit nyfiken på hur det såg ut hela veckan men jobbar man 7-16 så är det mörkt när man kommer hem. Alltså icke läge att ge sig ut i skogen för att kolla dammras. Idag hade vi sol (av och till), blåst och uppehåll. Perfekt för en liten utflykt. Efter lunchen gav vi oss i väg. Vi körde bil en bit och gick sedan genom skogen fram till dammen. Nåja det var ju inte så mycket damm kvar utan en vanlig å. Vi har varit där flera gånger förut då Skåneleden går förbi Hästberga kraftverk. Vi har då kunnat gå över ån vid kraftverket, alltså via dammvallen. En del av den är nu bortspolad.
Skylten som visar vägen till Hästberga kraftverk när man vandrar genom skogen via Skåneleden.

Det här huset som ligger precis vid sidan om dammen fick påhälsning av vattnet. Troligen hela källaren full. Ni ser gardinerna fladdrar ut genom källarfönstret.

Här fotar jag högt upp i träden. Som ni ser hänger det skräp långt upp. Hade vi stått här när vallen brast hade det blivit många kallsupar om vi överlevt.


Högt upp, rätt så mitt i bilden ser ni två trappsteg som till synes inte leder någonstans. Det gör dom inte nu hellre men när vi var här förra gången gick vi på en vall som fanns där vi nu står och vi gick upp för dom två trappstegen och över själv kraftverket till andra sidan ån. I förgrunden syns en del av vallen, bara lite sten och grus kvar.

Här har vi tagit oss nedströms en bit. Träden ligger längs med hela ån i kanterna. Vilka krafter! Dom skrämmer.

Den här stackars fisken, Hasse trodde det var en brax, hittade vi långt in i skogen.

I förgrunden ser ni det som för ett tag var strandkant, löven som ligger i en sträng. Hela vändplatsen var å, så även skogen bakom. Ett cirka 20 meter brett skogsbälte innan åfåran kommer. Det var i det skogsbältet vi fann fisken.

Här syns bron bakom allt skräp som vattnet lagt upp på den. Dom har redan börjat gräva bort vägbanan innan och efter bron för att kunna bygga en ny bro. Den här lär inga bilar köra över mer. Tjocka vägräcke var vridna som tunna ståltrådar och brofundamenten knäckta.

Som synes mer än vi som bestämt oss för en liten lördagsutfärd.

1 kommentar: