tisdag 8 november 2011

Svenska språket

Jag är rätt petig av mej när det gäller svenskan, stavning, uttal och sån´t. Ser direkt om något är felstavat. Ibland när jag skrivit ett inlägg och slarvat med genomläsningen kan jag dagen efter hitta ett stavfel och då bara måste jag gå in och ändra annars mår jag inte bra. Vet inte vad den sjukan heter. På jobb kan det vara svårt ibland när jag vill att personalen ska dokumentera men samtidigt måste kämpa för att hålla fingrarna i styr och inte rätta dom hela tiden. Faktiskt finns det många som har väldigt svårt med stavning.
Ibland hör/läser jag även skojiga syftningsfel. Ett exempel på det var ett nyhetsprogram jag lyssnade på igår. Det handlade om ett gäng killar som sovit över på hårt underlag i en skola. Mitt i natten hade någon (galning) kastat in en kantsten till en trottoar genom ett fönster. Den träffade som tur var ingen men glassplittret från fönstret rasade ner över killen som låg under fönstret. Nyhetsuppläsaren sa följande: ett fult jack i pannan syddes av en glasskärva!! Det mest fantastiska var att hon inte reagerade på vad hon sa. Hmmm? Kan vi möjligen ha glasbitar till att sy ihop sår inom vården? Personalkostnaderna skulle ju minska. Endast någon putsning då och då i lön. Kanske något för politikerna att nappa på?
I går kväll bjöd sonen på en visning av lägenheten som han flyttat till. Han bjöd samtidigt oss på middag. En jättegod köttfärsröra med ris och grönsaker till fick vi. Han är duktig på att laga mat. Faktiskt är alla våra barn duktiga på att laga mat. Tror inte att dom använder så mycket halvfabrikat och det är ju bra.

3 kommentarer:

 1. Du har säkert varit en god matmor som lärt dom vad riktig mat betyder, så ta det som skryt. Känner mig lite träffad av dårligt språk... hm, men jag var faktiskt bra på rättstavning i skolan, nu har det kommit in alldeles för många språk i mitt huvud för att helt kunna hålla dom isär, gissar att du kliar i fingrarna att få sätta alla röda streck och korrigeringar i mina texter, må bara be så pent om lite överseende :)

  SvaraRadera
 2. Kolla blocket så ska du få se roliga stavningar. En gång skulle vi kolla på en bil som hade färgen JYSGRÖN.... undrar just hur den färgen ser ut! :-)
  Särskrivningar är det värsta jag vet, visst är det inte kläm käckt?!;-D

  SvaraRadera
 3. Hej jättefin "baksida" du har med morötter o allt.. jättefint!.. men nu till rättskrivning.. ja visst kan det låta hur som hellst som tex i TV med nyheterna.. haha att hon inte märkte det själv.Man kan ju även läsa i vissa tidningar sånt som är felstavat o i endel reklam..."lever endast i dag".. ja det får man ta hur som man vill... ha en bra dag .

  SvaraRadera