lördag 21 augusti 2010

Semester del 3

Dag fyra kom vi fram till det som egentligen var målet för vår resa, hälsa på Nettan som bor i Stavanger.


Nettan arbetade på dagarna så då fick vi roa oss själv. Vi tog en promenad i "den gamle by". Där ligger fullt och tätt med små söta hus. Alla vitmålade och med vackra blommor utanför. Det är mysigt att gå där men jag tror inte jag skulle vilja bo där. Gillar inte när grannen kan kolla vad jag äter till frukost.

Samma dag gick vi ner till "vågen" där vi tänkt oss lite lunch. Vi hade planerat att äta Römmegröt. Har aldrig gjort det och det ska vara speciellt norskt. Kokas på Römme, som är något youghurtaktigt, tillsammans med vetemjöl och eventuellt socker + andra kryddor? Ska tydligen påminna om vår mannagrynsgröt enligt vad vår dotter sa. Som ni märker av ordvalet blev det ingen Römmegröt. Den typen av restauranger saluför nog inte det. Vi hörde på flera stycken och kollade minst lika många matsedlar. Det slutade med räkor, alldeles nykokta och inhandlade i fiskaffären som låg tvärs över gatan. Tydligen sprang dom dit varje gång det kom beställning på räkor. Vilken service med alldeles nytt och fräscht. Räkorna smälte i munnen o stora var dom. Mums!!

Dagen efter var Nettan ledig så då bestämde vi oss för en liten tur till Månafossen. Efter en biltur i det vackra Norge kom vi fram till en parkeringsplats och sen var det bara att starta klättringen uppför. När vi kom upp såg vi forsen, har för mig att den var 92 meter. Inget man ställer sig och duschar under precis. Som sig bör hade vi matpack med oss då vi gick på tur.

4 kommentarer:

 1. Römme=grädde alltså gröt kokat på grädde....

  Antje

  SvaraRadera
 2. http://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6mmegr%C3%B6t

  finns recept på nätet om du vill koka själv....;)

  Antje - igen :)

  SvaraRadera
 3. Vilken söt liten by! Och räkorna såg underbart goda ut .)

  SvaraRadera