Vi som bor här i norra Skåne är till stor del fortfarande snapphanar och snapphonor. Vi står kanske Danmark en liten bit närmare än vi gör Sverige. Ja, åtminstonde om vi är födda och uppvuxna här och kan vår snapphanehistoria.
Nu invänder vän av ordning säkert att snapphanarna bara var rövare och banditer för det har man lärt i skolan. Jag har ingen aning om man ens läser om snapphanar i t.ex. mellansverige och norrland. Vore kul med kommentarer för att få veta vilket. Ja, många män tog nog tillfället i akt att tjäna en hacka på röveri men det fanns säkert ett ärligt och stort engagemang bakom mångas anslutning till snapphanarna. Folket i norra Skåne ville vara danskar för det hade man varit i långa tider. En del hade kanske inte ens något val, svenskarna brände ner gården och var skulle man ta vägen?
Det är ju fortfarande så att barnen i Skåne ofta har varit i Danmarks huvudstad, Köbenhavn, långt innan dom besöker Stockholm. Många av orden vi använder i skånskan är inget annat än danska.
Varför skriver jag nu allt detta om snapphanar? Dom är ju ändå döda allihop.
Jo, igår eftermiddag avtäcktes en alldeles ny snapphane på kyrkbacken i Verum. Hans namn var Svend Poulsen och 2010 är det 400 år sedan han föddes i en liten by som tillhör Verums socken. Det var Verums byalag, där vi ingår, som hade ordnat detta arrangemang. När vår förre kassör avled testamenterade han en summa till byalaget som skulle gå till något minnesmärke i byn. Minnesmärket blev i form av snapphanen Svend Poulsen.
Våra danska vänner från dansk-svenskförening kom också till invigningen.
Här står han, Svend Poulsen i egen hög person, nåja träfigur.
Spännande, gillar snapphanehistoria!!
SvaraRaderaTack snälla för gratulationen!
SvaraRaderaHeja snapphanarna! Heja Skåne!
SvaraRaderaSnapphanar är väl en del av allmänkunnskapen, fick med mig historian i mittsvenska skolan också på 70-talet. Min 20 åring, i och för sig född svensk men har inte bott där sen 8 månaders ålder kallade sin svenska skånska arbetskollega snapphane, gissa han så förvånad ut, men det gick ju en serie för några år sen på TV så det är nog inte det, konstigt alltså.
SvaraRaderaMina gladioler har ännu bara knopp, så Hasse har tur som får sett blomsterna.
Född o uppvuxen i Göingebygden blev jag påmind om mina rötter när jag läste en ny historisk roman av Bodil Mårtensson; Barkhes döttrar, där Svend Povlsen finns med som historisk person. Minns när jag som 7 åring traskade ensam till Hässleholms bibbla och läste allt som fanns för barn om snapphanar. Det finns en stor bronsstaty i Hässle-h hemb.p av Svend (?) Anne P
SvaraRadera