måndag 6 december 2010

Julbak

Alltså julbak som i bakning och inget annat!
I går gjorde vi något riktigt roligt som jag aldrig varit med om förut.
Vår äldsta dotter och hennes sambo har ett gammalt hus där man sparat bakugnen. Den har dom öppnat och fixat till. Dottern har gått kurs i hur man bakar i en bakugn. Det är rätt mycket som ska stämma. I går var jag, mina föräldrar och svärföräldrar där och bakade. Jag ville hemskt gärna göra gammeldags stenugnsbakade bröd. Dottern skulle göra pepparkakor, bruna bröd och lussekattor.
Det var alltså mycket som skulle passa ihop med jästider och annat. Alla satte igång att blanda degar och kavla pepparkakor med liv och lust. Dottern hade bakat ihop med farmor och farfar en gång förut. Hon visste alltså hur det skulle vara. Jag fick veta att jag skulle röra ihop degen till bröden och när dom skulle bakas ut för att passa in i schemat. Något blev inte helt bra. Det blev fort kallt i ugnen. När vi nästan var klara kom dottern på att vi missat att stänga spjället när askan och kvarvarande glöder var utrakade. Nåväl, ny fyr sattes. Nu var det ju den där lilla detaljen med bröd som jäser. Dom kan inte jäsa hur länge som helst.
Konferens! OK, vi bestämde att jag skulle prova att slå ihop dom igen för att ännu en gång baka ut dom till limpor. Det var bara det att när jag skulle slå ihop degen så var dom bruna undertill av att ha stått för varmt på köksspisen som också eldades i. Alltså satte vi in dom i bakugnen som dom var när den var färdigeldad i. Två av limporna stod redan i köksspisen. Dom två blev väldigt bra när dom var klara. Dom tre som stått i bakugnen blev lite platta och två aningen "döbagade". Tre av fem är ju inte så illa. Skam den som ger sig. Vi har bestämt att göra ett nytt försök. Får nog bli med bara bröd och efter jul. Det blir nog mindre att hålla reda på om det bara är en sort.

Här är ugnen fylld med lövruskor och lite spinkeved.

Mera spinkeved att lägga in då det tagit sig ordentligt. Alltihop gick åt.

Tänt var det här!

Lussekattsdegen väntar på att bakas ut.

Dottern städar ur ugnen innan det går att sätta in något i den.

Härliga lussekatter
och pepparkakor som läggs i burkar.
                                                  Tack alla för en riktigt härlig eftermiddag!

7 kommentarer:

 1. Jag att baka i bakugn är ett helt äventyr det är mycket som ska stämma ihop. Men gott bröd blir det. Jag har också en bakugn i mitt gamla hus, jag har bakat i den en gång. Det blir ganska sotigt i köket efteråt så man får julstäda på köpet. Men visst är det roligt att prova på.
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Så fina bilder. Stenugnsbakat bröd är ju bara så gott!!!

  SvaraRadera
 3. Jösses, vilken fantastisk bakdag du har haft, i gammaldags ugn också :)

  SvaraRadera
 4. Kul historia om brödbaket, det är inte lätt! Stökigt blir det och lite småstressigt men det blir ju himla gott bröd, ni får försöka igen!
  Kram

  SvaraRadera
 5. Det där såg inte lätt ut !!! Vi har också en sådan bakugn, men när vi renoverade huset klädde vi in väggen på andra sidan murstocken och då sa sotaren STOPP...inte elda i den ugnen. Synd, för det blir himla gott bröd. Och roligt hade ni säkert. Kram Eva

  SvaraRadera
 6. Härligt! Min man hade gärna varit där... älskar att baka bröd!

  Jag lade in en länk i mitt inlägg så du kan läsa lite om slottsbalen och vår självständighet! :)

  SvaraRadera
 7. Wow va häftigt med en sådan ugn! Jag är avis!
  Såg väldigt gott ut också!

  Du, är det tjockt innan jul eller har du tid med klippanbesök framöver? :-)
  kram

  SvaraRadera