onsdag 1 december 2010

Ny månad

Idag fick vi vända blad i kalendern. December. Smaka på ordet. Visst innehåller det många löften för dom flesta av oss. Advent, Lucia med lussekatter och pepparkakor. Alla ljus som vi tänder nu både ute och inne. Vår lykta står på trappen och lyser så välkomnande. Vi har haft den inne i hallen förut men idag när jag kom hem hade vännen satt ut den på trappan. Känns skönt att bli mött av ljuset när jag kommer hem.


Julklappar är ett annat ord som rinner upp ihuvudet på mej när jag tänker på december. I kväll har jag nästan gjort klart julklappslistan dvs vad vi ska köpa till barn, svärsöner, föräldrar, syskon och syskonbarn. Jag gillar att köpa julklappar. Det är så skoj att klura på vad som blir bra. Lyckan är stor när jag kan komma på något som blir bra fast inte den personen har tänkt på att önska sej det.
Sen är det all mat som hör december till. Ska på första julbordet på fredag. Det är med jobbet. Bäst att äta lite lagom så inte magen står i alla fyra väderstrecken. Sen har vi ett julbord till nästa fredag.
Förutom maten är det ju en massa onyttigheter men ack så goda saker som hör december till. Jag menar alltså julbaket. Mitt julbak är inte stort nu för tiden. Jag har alltid bakat bullar med saffran och riktigt smarrig fyllning i till jul. I år hade vi kvar av dom till midsommar eftersom vi dragit ner väldigt på kakorna. Alltså blir det endast en liten sats av dom i år. Det enda i kakväg som vi känner att vi måste ha är bruna bröd. Mmmm!! Det finns säkert flera varianter av dom. Dessa bakar alltid min mor till jul. Aldrig annars. Det är en julkaka och ska så förbli. Vissa traditioner är viktiga. Sonen skulle inte bli glad om det blev Kalle Anka utan bruna bröd.

5 kommentarer:

 1. Fin lykta :)
  Vi ska på julbord med jobbet den 15:te. Hemma blir det nog ett väldigt litet julbord då det bara blir vi här hemma. Vi väljer ut gobitarna helt enkelt :)

  SvaraRadera
 2. December är en mysig månad med alla förberedelser inför julen. Vi har också dragit in på fikat, men ändå vill man ha någon sort, man kan ju få besök.
  Kram.

  SvaraRadera
 3. Det handlar mycket om mat i julmånaden. och precis som du säger, vissa är MÅSTE och andra kan man minska ner på. Jag minns så många sorters kakor jag bakade förr och ingen orkade med mer än ett par. Min mamma kokte alltid klenäter och dom låg länge i en burk innan de åkte ut. Men det var tradition DÅ. Kram Eva

  SvaraRadera
 4. December och snart jul. Massor av mys och andra hyggligheter. Begriper inte varför men jag tycker mindre och mindre om den här månaden, känner pusten går ur mig..Får väl ta mig i kragen och laga något här hemma också för barnens skull. Jul blir det jo oansett. Men alla er som stökar och har full iver och energi är fantastiska, inspiration och motivation i massevis :)

  SvaraRadera
 5. Lussekatter och julgodis som knäck och kola är ett måste enligt mina döttrar. Sen är jag själv en stor älskare av vinglögg som endast dricks från 1 advent och december ut. Brukar handla på mig en flaska extra som får ligga kvar till nästa advent - inbillar mig att den är extra god! Däremot är jag inte så förtjust i årets glögg.

  SvaraRadera