onsdag 13 juli 2011

Vi är mördare

Vi sysslar med mord här hos oss. Neeej, störta inte iväg och ring 112 nu! Dom vi ägnar oss åt att ta av daga är nämligen liljebaggar, kålmaskar och mördarsniglar. Det är i högsta grad tillåtet anser vi. Vad kålmaskarnas poliskår anser struntar vi i. Här kommer några bra tips för att få bort ohyran.
Kålmaskar: lägg massor av nässlor i vatten. Låt stå 1 vecka. Detta är starka grejer! Ska du vattna på kålplantorna måste du späda nässelvattnet med 1 del nässelvatten och 10 delar vanligt vatten. Nu gick jag mer handlingskraftigt till väga för att bli kvitt dom små fulingarna. Jag plockar helt enkelt dom och kastar dom i hinken. Då kan man ha hälften/hälften nässelvatten/vanligt vatten. Dom dör!
Mördarsniglar: även till dom har vi gjort en cocktail, vatten och salt. Dom dör!
Liljebaggar: här fick jag ett tips idag om att man kan spraya på såpvatten minst en gång/vecka. Tro inte dom dör men dom kasar av plantan och kan således inte äta upp bladen.
 Här simmar kålmaskarna. Helt klart har det effekt men det är en mindre angenäm doft. Det luktar kloak om nässelvatten. Vilket innebär att ni ska akta er för att få det på kläderna.
Här är vad vi försöker rädda, broccoli. Vi har redan ätit de första buketterna. Ljuvligt gott!

En liten titt i växthuset visar att där hänt en del sedan sist.
 Aubergineplantan växer snabbt men ännu ingen utslagen blomma. Endast flera knoppar.
 Massor av tomater på dom fina, kraftiga plantorna. Dock ännu ingen mogen.
 Här är en liiiten melon. Det finns flera små meloner på de två plantorna vi har. Hoppas nu att värmen kommer åter så att de växer till sej.
 Här är en gurkplanta. Någon typ av minigurkor. Dom ska endast bli ca. 3 cm långa. Dom kan användas att äta råa, i wok eller som inläggning. Ska bli skoj att prova dom. Har aldrig odlat sådana förut. Jag gillar att testa nya grejer.
Här är en pyttechili som kommit fram. När jag fotat den och lagt in kameran gick jag ut för att vattna. Hittade då ytterligare två välväxta chili som syntes bra mycket mer än den här. Tittar ni noga till vänster i bilden ser ni en av dom.
Måste också berätta att vi gjort en ny framstöt på konditionens väg idag. Vi cyklade till jobbet idag igen. Nåja, Hasse har cyklat fler gånger, nämligen fyra. Jag har bara cyklat två gånger än så länge. Semestern är ju inte här än så det kan kanske bli ytterligare någon gång. Hade tyvärr inte tid att stanna för att ta foto i morse. Såg solen i en damm som dimmorna dansade över. Otroligt vackert. Strax intill vägkanten flaxade också en spillkråka upp. Var ett tag sedan jag såg en sådan.

4 kommentarer:

 1. Tack för bra tips, jag har ju liljebaggar på gräslöken.....
  Vad det växer hos dig, det är en fröjd att se!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 2. Så fint det växer i ditt växthus. Det står på min önskelista när jag blir gammal!

  Jag beställer ytterligare 7 änglar - naturella. Förstår att du inte kan leverera hur snabbt som helst - tar tacksamt emot när du har tid. Ska lägga upp en bild på tavlan vi gjorde av den första som Uno dottern skickade till Gällivare. Så hon ska få den första som blir klar till sin egen eftersom hon "lånade" sin till tavlan.
  Hoppas du har haft en bättre början på dagen än vad jag har. Kramar från syster Lena

  SvaraRadera
 3. Det är synd om all växtlighet blir förstörd, så alla medel är tillåtna. Min chihuahua vill äta dom bruna sniglarna, det är väl dom som är mördarsniglar? Törs nästan inte ha han i trädgården lös. Vad praktiskt med små gurkor, låter gott. Lycka till med skörden, och trevlig helg.

  SvaraRadera
 4. Nässelvatten har jag tänkt på men jag har ju ingen nässlor, får gå på jakt i grannskapet. Men just nu blir det inget gjort annat än jobb känns det som. Om en vecka börjar semestern, då... då ska jag hinna allt :)

  SvaraRadera