tisdag 1 februari 2011

Ha roligt!

För 13 - 14 år sedan gick vår ena dotter på akvarellkurs för en fantastisk konstnär, Anna-Stina Purk. Själv har jag aldrig kunnat teckna eller måla. Teknisk ritning var min favorit när jag gick i skolan. Det var logik i att flytta en given geometrisk figur från ett rutat papper till ett annat. Så tråkigt! kan jag tycka nu. Vi hade en erkänd konstnär som teckningslärare på högstadiet. Han var säkert duktig men han hade ett fel. Han kunde absolut inte lära någon att teckna!
En kväll när jag skulle hämta dottern från kursen sa jag något om vilka fantastiska bilder dessa ungdomar och barn gjorde. Då informerade Anna-Stina mej om att alla kan rita och måla. Hon sa det som den självklaraste sak i världen.
Lika självklart svarade jag: Nej! Jag kan inte dra ett rakt streck, har aldrig kommit överens med kritor, målarfärger och dylikt.
Hon vidhöll fortfarande att alla kunde.
Då tog jag beslutet att nästa termin börja på hennes nybörjarkurs för vuxna. Bara för att bevisa att hon hade fel. För att det skulle bli enklare fick dottern gå på samma kurs som jag.
Det visade sej att Anna-Stina naturligtvis hade rätt! Visst kunde jag. Det handlar om att någon förklarar hur man ska se på objektet man målar av. Det hade ingen dittills lyckats med för mej. Jag minns dessa kurskvällar med stor glädje. Nu har jag inte haft tid att måla på många år. Det behövs att man tränar hela tiden. Precis som på allt annat man ska bli bra på.
Detta var den enda bild jag hittade av henne. Den kommer från Kristianstadbladet.
I lördagens lokaltidning var en artikel om denna fantastiska kvinna. Hennes önskedröm är att det ska bli lika viktigt att lära sig teckna och måla som att lära sig läsa och skriva. Kloka kvinna!
Hon har följande devis: Vad du absolut inte behöver göra idag, skjut upp till i morgon. Gör det som är tvunget, njut sedan och gör det som är roligt.

9 kommentarer:

 1. Självklart, sa sa min pappa till mig med!

  SvaraRadera
 2. Jag har nog samma åsikt som du har eller hade. Jag kan inte heller rita. Men min dotter är jätteduktig.
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Jag är så enig med Anna Sina, alla kan lära sig, alla kan lära sig se och öva. Jag hr gått på många kurser och sett hur utveckling varit, både för mig själv och andra. Man måste träna och se vad man ser, inte det man tror man ser..
  Men ta dig tid och börja igen. Det är ju så kul. Men jag vet, det är över ett år sen jag själv gjorde något..

  SvaraRadera
 4. Hoppas du får tid att rita och teckna och måla framöver för är du lika duktig på det som på att knyppla, så......
  Och jo, då, knyppelfröken har lärt mig att man skall virka sig en remsa att sätta pinnarna i och det har jag gjort, men dynan står framme utan ibland för jag får för mig att slå några slag nu och då (eller vad säger man att man gör, tro?) och då är Nisse där. Kan tänka mig när man har fler än 12 (!!!) pinnar att det blir kaos om katten är där då....huuuh....Jag förstår att du har otroliga mängder ibland......en konst det också.
  Agneta kram

  SvaraRadera
 5. Härligt! Har du inget alster att visa för oss??

  SvaraRadera
 6. Jag tror också alla kan bara man får rätt verktyg, och träning ger färdighet /Kram

  SvaraRadera
 7. Det är känslan som räknas inte teknik. Själv är jag ingen konstnär men är rätt bra på att undervisa i bild.
  Idag har mina 2or målat fantstiska ansikten med "tunn" målarfärg.

  SvaraRadera
 8. Det låter som en vettig frukost, nyttig (byter dock bort aprikoser mot annan frukt) och god.

  SvaraRadera