lördag 17 december 2011

Glöggprovning och orkidéer

Ska bli väldigt spännande att se om detta blir ett inlägg. Nu har nämligen blogger ändrat igen och jag fattar inte varför. När jag försökte att skriva ett vanligt inlägg och lägga till bilder blev det helkonstigt.
I tisdags när vi hade lite lussefirande här så hade vi samtidigt glöggprovning. Det fanns glögg för bilförare och icke bilförare. Icke bilförare var tämligen överens om att systemets chokladglögg var bäst. Vi testade också starkvinsglögg med lakritssmak men det föll inte mej på läppen trots att jag är barnsligt förtjust i lakrits. Den var för stark och hade en artificiell lakritssmak. Sonen tyckte att alkoholfri chokladglögg smakade saft. Annat vi testade var hylleglögg, unken doft och jaktglögg, ingen höjdare den hellre.

Bordet dukat och redo för glöggprovning med protokoll och allt.

Just nu blommar det i vårt orkidéfönster. Ska nu rätt vara rätt och det ska det ju så har vi mer än ett fönster med orkidéer. Flera av dom har stänglar som kommer att vara i fullblom om ca. en månad. Det är härligt med så mycket blommor inomhus nu när det är dåligt med det utomhus.

Den här orkidéen är lite spännande. Det har vuxit ut en barnplanta på en stängel. En så kallad keikis. Normalt brukar exemplar som har den här tendensen att sorteras ut innan dom kommer till affären. Ibland slinker det dock igenom ett ex. Dessa brukar inte blomma igen utan bara sätta nya keikis. Den här plantan är annorlunda. Keikisen har växt sig rätt stor och redan blommat en gång. Som ni ser är det nu en stor, kraftig stängel med fina knoppar på som kommer utav den lilla plantan. Det kommer också tjocka livskraftiga rötter ut från den.

Tomten har redan varit hos oss. Jag har fått ett tillskott i min orkidésamling vilket ni kan se ovan.

Har också fått en underbar julgrupp med en två-stängels amaryllis i.

Den här lilla sötnosen fann jag i en annan orkidé. Det är en knopp i en blomma som vi inhandlade i Karge Orchidéen i Dahlenburg i Tyskland. Det var nog 2005 vi var där. Ett himmelrike för orkidéälskare i form av en jättestor trädgårdshandel med bara orkidéer. I år kom det en knopp som vissnade bort och jag trodde det var årets blomma som försvann. Som tur var hade jag fel.

5 kommentarer:

 1. Lyckades till sist fixa ett vanligt inlägg. Det som det stod startsida på gick ju inte att kommentera. I fortsättningen blir det inlägg utan bilder om det ska vara så här besvärligt.

  SvaraRadera
 2. Jag har ju Hoyanoja men på sista trädgårdsföreningsamlingen var det förläsning om orkidéer. Den damen visade opp så mycket fint att jag nästan blir frestad till många nya inköp. En sån keiko visade hon också. Det ska visst gå helt fint att plantera den i egen kruka när det blivit lite större. Men du, jag tycker den ser tuff ut där den sitter också.
  Ha en fortsatt fin helg :)

  SvaraRadera
 3. Du har så fina orkideer det är en fröjd att titta på bilderna av dom. Och glögg, nja, det luktar gott men jag kan inte förmå mig att tycka om det. Inte kaffe heller.....Men det är jättemysigt, och känslan och allt det där!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 4. oj va fina orkideer.. jag har en som blommar nu o en har knopp..o så har jag 2 hoyor som blommar...annars är det skralt.blomsterarangemaget va fint!

  SvaraRadera
 5. Vilka orkidéer ! Du har väl "gröna orkidéfingrar" ! Den första , den mörka är helläcker tycker jag. Konstigt att Blogger krånglar för dig. Du hade ju problem förut också. Minskar du formatet på bilderna innan du lägger in dem ? Jag brukar minska till 25%. Hoppas det ordnar sig. Ha en skön söndag !!!Kram Eva

  SvaraRadera