lördag 17 september 2011

Soppa

Några undrade hur receptet var på sopporna i förra inlägget. Nu är det ju så att jag inte använder recept så hur jag gjorde finns bara i mitt huvud. Det är precis som när jag frågade min mormor efter recept ibland och fick till svar: Ta lite sånt och lite av det och lite av det. Jobbigt med sådana svar när man var ny som husmor. Nu svarar jag själv likadant när någon frågar. Ska dock göra ett försök med recepten till svampsoppan och tomatsoppan.
Svampsoppa
Svamp vilken sort du vill/har tillgång till och i vilken mängd du vill. Jag hade ca. 1 liter trattkantareller.
Smör
Gul lök
Vitlök jag hade två stora klyftor till ca. 1,5 liter soppa.
Grädde
Philadelphiaost
Bacon
Hacka löken fint och fräs den ihop med svampen. Häll på lite vatten, lägg på lock, skruva ner plattan och låt svampen koka klar. Tar ca. 30 minuter. Du ser när allt vattnet svampen avgett kokat in. Därefter häller du på grädde efter behag. Lägg i osten, koka upp och krydda, också efter behag. Baconskivorna klippte jag i små bitar och stekte upp. När soppan var klar la jag bitarna i. Jag hällde i lite kinesisk soja för att få lite bättre färg på soppan.

Tomatsoppa
Tomater gula, röda, gröna, små eller stora.
Vitlök
Gul lök
Chili
Grädde
Färsk basilika
Skär tomaterna i mindre bitar. Fräs löken och chilin i smör. Lägg i tomaterna. Häll på ca. ½ dl vatten. Låt allt koka tills tomaterna är mjuka. Kör allt med en stavmixer. Häll på grädde och krydda. När du hällt upp soppan i en skål strör du på rikligt med färsk basilika. Vi hade tärnad mozarella till som vi la i efter behag vid bordet.

I eftermiddag har jag och äldsta dottern varit ute i skogen och fyllt våra korgar med svamp igen. Nu är det bara att rensa, torka och lägga för förvaring. Ingen risk att vi ska bli utan egenplockad svamp den här vintern. Det blir många goda, värmande svampsoppor när vindarna viner och snön yr.

3 kommentarer:

 1. jag har favoritrecept då det kommer till tomat,svamp och sparrissoppa. Tyvärr inget jag har uppskrivet, men jag vet på ett ungefär :)
  Men, få se när det blir soppa nästa gång, jag kör ju för fullt med alfabetet - är på F nu.

  SvaraRadera
 2. Mums, tack. Soja alltså, ska komma ihåg det. Nästa soppa blir din svampsoppa med bacon, den både ser och låter fantastisk god. Och ska jag flörta extra med mannen till veckan blir det nog din tomatsoppa också, här har den bara lagats av tomatpuré innan, har aldrig tänkt på färska tomater. Tack kära husmor för fina tips :)

  SvaraRadera
 3. Soppa är mums så här på hösten. Gör en höstsoppa med köttfärs och en morotssoppa ganska ofta. Nu blev jag allt sugen på det. Tomatsoppan måste jag prova. Här svämmar det över med tomater nu. Kram Eva

  SvaraRadera