fredag 5 augusti 2011

Rivning

I går hade vi tänkt ha en hemmadag och fixa en massa saker som skulle göras. Nu blev det inte så. Vi blev inbjudna att hjälpa till att riva ett halvt uthus. Det var dottern som ringde på morgonen och undrade om vi ville ställa upp på rivningen. Ja, klart vi gjorde. Vi hann göra undan lite hemma först, käkade lunch och körde sen. Denna gången tog vi bilen och inte cykeln. Det var uthuset som skulle bli mindre. Väggarna buktade betänkligt på en del ställe och dom var rädda att det annars skulle rasa av sig själv. Bättre då att vara först. Det är ett riktigt gammalt uthus, på sina ställen ihopsatt med naglar av trä. Handsmidda spik överallt. Men dom var nu rejält rostiga.
Här har svärsonen, väl förankrad, startat att med motorsåg dela takresningen från vartannat. Vi drog sedan ner en del i taget och delade sedan på det och kastade ner träbitarna på marken. En bar undan byggmaterialet. En del var verkligen så svårt angripet av trämask att dammet yrde när han sågade.

En gång i tiden var detta en höskulle. Då hade man inga höfläktar. Det ni ser i mitten är en luftning. Brädor ihopsatta i en fyrkant som slutar i en slags "skorsten" på taket.

Här börjar lufningen någon ½ meter över golvet.

Här har vi kommit till slutet av rivningen. Resten ska sparas och på den del ni ser ska det byggas en ny vägg. När det är gjort ska vi riva själva huskroppen.

Som ni ser var det rätt dåliga bitar emellanåt. Tätningen gjordes då med mossa vilket syns i ovankanten. Eftersom jag tycker det är roligt att riva så ser jag fram emot att väggen blir klar och vi kan riva resten. Tror att det blir jättefint när det blir klart. Ett gediget markplan med kullersten kommer dom också att få där husdelen stått. Golvet i stallet var nämligen vällagd kullersten.

2 kommentarer:

  1. Förstår, det var dags att låta det komma ner och tur att han var väl förankrad. Är det din dotter och man som är tree surgeons?
    Agneta kram

    SvaraRadera
  2. Det är dotter nr 1 och hennes sambo som är tree surgerons eller arborister. Tror det är samma sak. Det förklarar varför dom har alla rep och tampar att hålla sig i när dom klättrar på taket.

    SvaraRadera