tisdag 23 augusti 2011

Nöjestrip med kulturhistoriska inslag

I går gjorde vi en heldag på stålhästen, alltså cykeln om det är någon som inte har koll på vad en stålhäst är. Verums intresseförening brukar varje år fixa till tre olika rundor med kontroller. Dessa rundor tas lämpligen cyklandes. Det är ett led i att lära känna sin hembygd. Jag kan säga att första gången vi cyklade det här hade vi bott här i nästan 30 år men kom på vägar som vi aldrig varit på. Rundorna går längs vindlande små grusvägar, man ser många fina små torp och stora gårdar längs vägen. Det går bra att låta sig inspireras av det man ser i alla olika vackra trädgårdar och fina detaljer på husen. 
Nu var det så i år att vi inte hade blivit färdiga att köpa kartpaketet. Det inhandlades i lördags. Svaren på det hela ska vara inlämnat senast den 25 augusti. Det var alltså aningen bråttom. När vi vaknade i går så var det mulet men annars helt OK för en lång dag på cykel. Fixade matsäck och drog iväg klockan halvelva på förmiddagen. 
Vi fann en kontroll och körde lite vilse till nummer två. När vi tagit nummer två frågade Hasse plötsligt om jag svettades väldigt eftersom han kände våta stänk. Nu var det inte jag som svettades utan det regnade. Efterhand ökade regnet i styrka och vi fick skula i en busskur längs vägen. En ordentlig skur drog förbi och efteråt bestämde vi att det nog var läge att ställa in turen. 
Vi skulle bara ta en kontroll till på vägen hem. Lite mer vått kom när vi fortsatte men när vi kom till platsen där vi kunde välja att vända hemåt eller fortsätta så hade det slutat regna. Vi är båda av den optimistiska sorten och bestämde snabbt att vi skulle prova med en av rundorna. Kan ju inte bli mer än våt.
Kontrollpunkterna är ofta förlagda till gamla ruiner, små industrier eller någon annan lokalhistoriskt intressant plats.
 Detta är Verums högsta punkt. Har tyvärr inte koll på hur hög den är.
 En del av matsäcken intogs i skogen. Vi hade med oss våfflor, ägg, kaviar, blåbär, avocado, kaffe såklart och naturligtvis massor av vatten. Lite nötter, banan och ett bar fanns också i matsäcken. Som vanligt var vi så hungriga att jag kom på att ta foto först när maten var slut. gott var det.
 Här är en tjärdal som var en av kontrollpunkterna. Nedan kan ni som orkar läsa lite om vad en tjärdal är. Skylten stod vid platsen.

 Lingon i mängder såg vi också. Det är nästan, men bara nästan som jag blir sugen på att plocka.
 En del av en runda gick över Vesljunga. Det tillhör Osby kommun. Här pausade vi på en bänk där vi hade vidunderlig utsikt över en av de finaste, om inte den finaste badsjön i Osby, nämligen Vesljungasjön. Sandstrand och lång brygga ingår men syns inte på bilden.
 Fika intogs vid Bodarpasjön. Ut på bryggan gick vi och satte oss. Där var det sol. Som ni kanske ser på bilderna var vädret med oss under resten av dagen. Det blev bara bättre och bättre och vi var väldigt nöjda med att vi inte körde hem igen när det regnade. Skam den som ger sej.
 Vacker vy över Bodarpasjön med någons roddbåt fäst vid bryggan.
 När vi låg där och hade det bra i solen passade jag på att ta ett foto rakt upp i himlen. På fotot syns mycket moln men trots det sken solen vänligt på oss.
 Har en gång förut skrivit om när kraftverksdammen i Hästberga brast. Det var något som alla nyhetsmedia tog upp när det hände. Vill ni läsa det inlägget så går det bra här. Vi tittade på förödelsen någon vecka efter att det hänt. Nu var vi på plats igen för några kontroller var förlagda i dess omedelbara närhet. Ni ser Hasse gå runt på det som en gång låg på dammens botten. I ovankanten av bilden syns Helgeå som har återgått till sin ursprungliga fåra. 
Här syns odlingsröse som legat under vatten. Det är fantastiskt vad naturen kan återhämta sig fort. Vattnet försvann den 7 november i fjol och nu växer det redan tjockt med gräs, blommor och annat smått och gott på botten av dammen.
Långt bort syns det raserade kraftverket. Tanken är att dom ska återuppbygga kraftverket igen dvs allt detta kommer åter att hamna under vatten.
Här cyklade vi förbi en stor odling av solrosor. Ska troligen bli solrosolja så småningom.
Sammanlagt cyklade vi 6 mil under 4,5 timme. Hela turen tog 8,5 timme. Vi var rätt möra i rumporna då vi kom hem. Därför avslutades dagen med ett bad i bubbelbadkaret. Vi hade i skum som skulle lösa upp trötta muskler. Tyckte det verkade som en god idé.

1 kommentar:

  1. Oj vilken lång cykeltur ...förstår att ni va möra där bak, men så mycket fint ni fick se, man ser ju så mycket mer när man cyklar/Kram

    SvaraRadera