onsdag 5 januari 2011

Sammandrag av Wienresan

Har ju hittills bara berättat om konsert och bal. Vi hann ju se mycket mer under vår resa. Här kommer lite foto och kommentarer från resten av tiden i Wien.

An den schönen blauen Donau.


                                                    En vacker julkrubba i Stefansdomen
Dessa hästdroskor fanns överallt i Wien. Enligt guiden var det för "nyförälskade". Dom tog 90 euro för en trip. Det var fruktansvärt kallt trots att termometern inte visade mer än 1-3 minusgrader. Dom har en hög luftfuktighet som gör att det känns riktigt iskallt. Det syns på min stackars man. Han är stel av köld.

 
 Naturligtvis gick vi på café, varenda dag provade vi något nytt. Det är alltid kö ut på gatan till alla populära caféer. Här är vi på café Demel, köade ca. 20 minuter dock inomhus. Ett anrikt café på dyra gatan där Sissi, den sista kejsarinnan av Habsburg hämtade sina tårtor och kakor en gång i tiden. Hasse har valt en Sachertårta och jag en nougattårta. Se på älsklingens lystna blick. Han älskar nougat och kom här på att jag hade massor av nougat på min tårta. Grädden beställd till en person räckte till två! Mums!

 Den här bilden får symbolisera alla fantastiska julprydnader dom satt upp på hus och gator. På kvällarna lyste det överallt. Hela den här rosetten lyste kvälls och nattetid. Som ni ser var det mycket folk ute. Hela Wien sjuder av folkliv hela tiden. Omtumlande för oss som kan gå i "vår" stad en lördagseftermiddag och möta tre personer.


Det finns massor av sevärda muséer i Wien. Vi var på Sissimuséet och silverkammaren nyårsdag. Silverkammaren innehöll massor av olika husgeråd från Habsburgarna. En del av det används än i dag. Den här servettvikningen började användas under habsburgseran och används än i dag vid statsbesök i Österrike. Det finns bara två personer i hela landet som kan klara just den här vikningen. Ska alltid bara finnas just två personer för detta ändamål.
 Detta är en fantastisk mittdekoration för festbord. Den kan bli 30 meter lång och innehåller ljusstakar och vaser som står på spegelglas. Allt är guldförgyllt. Fantastiskt vackert!


Vi hittade en liten ungersk restaurang sista kvällen i Wien. Plats för ca. 30 personer, ingen högljudd musik, bara sorl och glatt samspråk mellan gästerna. Vi hade en enorm tur som fick plats. Alla som inte beställt i förväg och kom in efter oss fick vända om i dörren. Maten var himmelskt god. Vi beställde en Biff gulasch. Köttet smälte i munnen och kryddningen var otrolig. Till det åt vi något som kallades pasta men inte var som vår pasta utan mer såg ut som små "frö", ca. 5-6 mm stora. Tyvärr tog jag inget foto på det. tog däremot foto på desserten. Pannkaka med ostformagefyllning och massor av chokladsås. Mmmmm!!
När vi betalt och ägarinnan, tror vi, återkom med kvittot hade hon med sej två snapsar i minisejdlar. Jag tittade nog lite konstigt på henne för vi hade ju inte beställt något mer. Det visade sej att alla bjöds på detta innan man lämnade restaurangen. Hon sa apricot-brandy, smeckt sehr gut! Vi drack och det smakade gott!
Fick lära oss massor om en arketekt som heter Hundertwasser. Han ritar hus utan raka linjer. Ville till och med att golven i huset skulle vara ojämna men då sa kommunen stopp. Det hade blivit för krångligt för hyresgästerna. Häftiga hus var det dock.


Måste också visa dessa två figurer som låg på våra huvudkuddar då vi kom åter till hotellet efter balen. Sotaren, grisen och hästskon är symboler som betyder lycka på det nya året.
Naturligtvis åt vi även wienerschnitzel, en stooor en, med kall potatssallad till. Grönsaker hade vi inte fattat att man måste beställa extra till för att få in. Det går att äta bara kött och potatis. Gott var det i varje fall.

5 kommentarer:

 1. Oj vilken resa ni varit med om och vad mycket ni sett och upplevt !!! Vilket minne för livet. Ha en skön helg önskar Eva

  SvaraRadera
 2. Så härligt det ser ut. Hade önskat orkat skriva massa här nu men är för trött.. Ha det bra :)

  SvaraRadera
 3. wow vilken resa och vilka bilder!Ser helt fantastiskt ut!

  SvaraRadera
 4. Vilket fantastiskt fint resereportage du gjort, jag älskar att titta på bilder och se och läsa lite, det är så mysigt, känns nästan som om jag tagit mig en liten sväng till Wien så här innan sängdags.
  Och så mycket god mat!
  Nattkram

  SvaraRadera
 5. Vilken drömresa ni varit på, och så fint du gjort med text och bilder. 90 euro för att åka hästvagn, det är väl närmare 1000 kr, då måste man åka långt. Så stiliga ni var i långklänning och frack, rent kungliga.

  SvaraRadera