söndag 9 januari 2011

Vatten över huvudet

Då vi var i Wien var vi inne i en affär där dom sålde broderier gjorda med petit point. Fantastiskt vackra saker. Det var väskor, tavlor och små broscher. Den tavlan med flest stygn var det 3500!! stygn på 2,5 x 2,5 cm. Där stod en skylt vid sidan om som det stod unik på. Fattas bara, det var som ett foto. Så otroligt vackert. Nu var jag ju inte intresserad av ett färdigt broderi utan jag ville testa själv. Frågade och jodå expediten plockade fram en liten låda med osydda broderi i. Började titta på det idag och insåg att ett förstoringsglas är ett måste. Det följde med två olika storlekar av stramalj, den ena mindre än den andra. För säkerhets skull börjar jag med den "största". Har mätt ut hur stort hela broderiet blir och sytt lite hjälplinjer med vanlig svart sytråd. Har aldrig sytt petit point förut. Hasse var inom biblioteket i fredags och lånade en bok om det sömsättet. Verkar lite klurigt men jag ska ha en annan bit stramalj att träna på innan jag startar på det riktigt fina. Har ni någon erfarenhet av den sortens stygn?
Nålarna på stramaljen markerar hur stort (eller litet) det färdiga broderiet kommer att bli. Mönstret ser ni uppe till höger. När jag pratar om klart broderi så menar jag ända ut till de mörka linjerna runt mönstret. Hade tänkt att sätta det i en liten brosch. Vi får se om det blir så när det är klart. Den stramaljbiten som jag lagt åt sidan så länge är ca. hälften så stor i rutorna!
Hjälp!!

5 kommentarer:

 1. Men Oj vilket pillepillgöra!

  SvaraRadera
 2. Förtjusande!
  Underbart vacker broderiteknik och ditt motiv är så fint så fint.
  Jo, jag har allt broderat lite petit points men bara med yllegarn, vilket väl innebär att det blir större, jag ser att du har silke eller mouliné el dyl.
  Det enda problem jag upplevde när jag sydde mina kuddar och vad det var, var att det gärna blev skevt. Alltså, hela arbetet blev lite rombformat när det var klart, men det blir det kanske inte med så fint garn som du har.
  Det skall bli kul att se hur det blir. Jag tycker det är ett roligt sätt att brodera.
  Agneta kram

  SvaraRadera
 3. Oj...ja, förstoringsglas behöver du säkert och en bra lampa. Men vad fint det kommer att bli. Lycka till. Glöm inte att visa det färdiga resultatet.
  //Anne-Lie

  SvaraRadera
 4. Så !! smått. Jo jag har sytt såna men inte kommer jag helt ihåg, bara att det är halva korsstygn åt samma håll. Men du borde ha en ram att sätta det fast i, en sån rund sak..

  SvaraRadera
 5. Vilket minne du kommer att ha när broderiet är klart ! Finare än alla andra souvenirer. Min mamma hade ett jättestort förstoringsglas när hon broderade Clara Waever, som hon hängde på bröstet. Jag brukar använda det ibland. Sånt skulle du ha !! Lycka till !!
  Kram Eva

  SvaraRadera